
In de Antwerpse haven zorgen gemorste plastic korrels voor ernstige vervuiling. Toch lijkt er van handhaving nauwelijks sprake. ‘Minister Demir schiet schromelijk tekort in de controle’, zegt Mieke Schauvliege (Groen).
Nurdles vormen de bouwstenen van de meeste plastic producten. Van flessen en snoepverpakkingen tot badeendjes. Allemaal zijn ze gemaakt van deze korrels. Tegenwoordig liggen oevers en stranden vol met deze plastic korrels. Ook worden ze teruggevonden in de magen van vissen en vogels. De korrels hopen zich op in hun verteringsstelsel en de dieren sterven van honger met een volle maag. Ook Europa erkent dit groot milieuprobleem.
Het lekken van nurdles in het milieu, is een ernstig milieumisdrijf. Toch blijft de handhaving van deze plasticvervuiling stranden op vrijwillige opruimacties en enkele controles door de Omgevingsinspectie van de Vlaamse overheid.
In mei beloofde Demir om de controles in de toekomst op te drijven. Uit een schriftelijke vraag van Mieke Schauvliege blijkt dat er sinds 2015 slecht 3 processen-verbaal na controle zijn uitgeschreven. 'De minister moet meer controleren en overtreders strenger straffen,' zegt Schauvliege.
Vandaag beperkt het Vlaamse beleid hierrond zich hoofdzakelijk tot het project ‘Operation Clean Sweep’, een vrijwillig engagement van bedrijven in de plasticindustrie. De haven van Antwerpen organiseert ook opruimacties en probeert de vervuiling in kaart te brengen. 'Maar deze projecten mogen geen excuus zijn om niet streng op te treden', besluit Schauvliege.
👉 Artikel verschenen in De Morgen, zaterdag 21 november 2020
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter